Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Palotakutya betegségei

2010.02.07

Túlterheléses szívmegállás

A pekingik halálának fő oka a túlterheléses szívmegállás. Ha korán diagnosztizálják, és sikeresen kezelik megelőző gyógyszerekkel, akkor egy pekingi sok évet megélhet a problémával. Egy szívzörej biztos jele a problémának, és érdemes kardiológus állatorvossal megvizsgáltatni. Nagyon gyakran a tünetek nem jelentkeznek az állat 6 éves kora előtt, tehát szinte lehetetlen kimutatni kölyökkorban. Egyéb betegségeik különböző szem- és légzési problémák, amik a kis koponyából és a lapos arcból adódnak. Teljesen általános probléma a szemfekély, ami spontán kifejlődik. A pekingiket nem ajánlott lakáson kívül tartani, mert a légzési problémaik miatt nehezen tudják kontrollálni a testhőmérsékletüket túl meleg vagy túl hideg időben. A lábukhoz képest hosszú hátuk miatt érzékenyek a hátsérülésekre. Óvatosan kell őket felemelni, egy kézzel a mellük, másikkal a hasuk alatt. A rövid lábak megnehezítik nekik a lépcsőzést, idősebb állatok nem is biztos hogy képesek lépcsőn közlekedni.

Tacskóbénulás

A hátsó testfél bénulását a csigolyák porckorong-sérve okozza. Kistestű kutyáknál fordul elő, az oka lehet, hogy a törpe-gén, amely a rövid lábakért felelős, nem csak megszünteti a csontok hosszanti növekedését, hanem elősegíti a csigolyák közötti porckorongokban a mészsók lerakódását, és így a porckorong korábbi deformálódását, elmeszesedését. A betegség kezdetén a kutya kerüli az ugrálást, a hátsó lábakra való támaszkodást, a lépcsőzést. Később, fájdalom, végtagok merevsége, részleges illetve teljes bénulás léphet fel. Súlyosabb esetekben az állat a hátsó lábait bénultan húzza maga után. A nyaki sérvnél az állat nyaka és feje válik merevvé, fejét lefelé tartja. Az első lábak elgyengülnek, majd lebénulnak. A fájdalom miatt a kutyák étvágytalanok, kedvetlenek lesznek. Az állat hasa köré tekert törölköző csökkenti a gerincoszlop terhelését és a fájdalmat. Javasolt nyugtató tabletta beadása a bénulás időtartamára, valamint a vizelet és a bélsár eltávolítása mesterséges úton. A gyógyszeres kezelés lényege a nyugtatás és gyulladáscsillapítás és a hátsó lábizomzat masszírozása, mozgatása, de végleges megoldást csak a műtét jelenthet.

Szemgolyó előesése

A szem baleseti sérülése közt első helyen a szemgolyó előesés említhető. Főként a rövid orrú, dülledt szemű fajtákra jellemző, ahol a csontos szemüreg csak kevésbé foglalja be a szemgolyót. Gyakoriságában a pekingi palotakutya áll az élen. Akár egy rossz fogás, verekedés, a fej beszorulása is előidézheti, hogy a szemgolyó előessen a szemüregből.Azonnali ellátás, műtéti megoldás nélkül a szem súlyosan károsodik, s az állat szemgolyójába kerülhet a késedelem. Teljes gyógyulás nem mindig érhető el, de legalább a szemgolyót, a szem fényérzékelését igyekszünk megmenteni, még ha a tökéletes látást nem is sikerül.

Bűz mirigy problémák

Gyakran azzal a panasszal fordulnak kutyatulajdonosok (ritkábban macskások is) az állatorvoshoz, hogy a kedvencük "szánkózik" (fenekét húzza a földön), viszket, rágja magát, hullik a szőre, erős szaga van, a végbélhez kapkod, stb. Az említett tüneteket leggyakrabban a végbél körüli mirigyek gyulladása, kiürülésének hiánya, gyulladásos elváltozása okozza. De kezdjük csak az elején! 1. Mi is ez a "bűzmirigy", és mi célt "szolgál? Még a kutyások (macskások) jelentős része sem tudja, hogy kedvencük végbélnyílásánál kétoldalt van 1-1 végbélzacskó, melyek kivezető nyilása közvetlenül a végbélnyílásnál van. A váladék jellegzetesen erős szagú, ember számára kifejezetten kellemetlen, bűzös. Szine és állaga leginkább talán a paraffinolajra emlékeztető, esetleg enyhén sárgás színű. Normális körülmények között hígan folyó, áttetsző, tiszta folyadék.